O násO nás
Billboardová kampaňBillboardová kampaň
Stop genocídeStop genocíde
InfoZdrojeInfoZdroje
Ako pomôcťAko pomôcť
PetíciaPetícia
• Vedenie• Vedenie • CBR v Európe• CBR v Európe • GAP v Amerike• GAP v Amerike • Ponuka prednášok• Ponuka prednášok • Ústavna sloboda prejavu CBR• Ústavna sloboda prejavu CBR  
Čakáš nečakane dieťa? Linka pomoci: 0800 12 00 24



40. výročie transplantácie srdca: Keď sa

„Pre úspešnú transplantáciu srdce musí ešte pri odbere biť. „Darca" je však prehlásený za mozgovo mŕtveho. Pritom sa neustále objavujú prípady, keď sa "mŕtvi" prebúdzajú." uvádza Jana Tutková, riaditeľka Centra pre bioetickú reformu, pri príležitosti 40. výročia prvej transplantácie srdca v Československu.

Minulý mesiac sa 45-ročný Francúz prebudil pod nožom transplantačného chirurga po tom, čo bol vraj mŕtvy.

59-ročná pani Thomas z Virgínie v máji 2008 nevykazovala žiadne mozgové vlny vyše 17 hodín. 10 minút predtým, ako ju mali previezť na odber srdca, sa pohla a začal hovoriť so zdravotným personálom.

Zack Dunlap (21) z Oklahomy sa v marci tohto roku prebudil už pripravený na odber orgánov, keď jeho sesternice, obe zdravotné sestry, skúšali za jeho nechtom na nohách, či Zack predsa ešte nežije. Chlapec sa pohol a napokon nemocnicu, kde ho hospitalizovali po autonehode, opustil po vlastných.

Vo februári bolo rodine oznámené, že 65-ročná Raleane Kupferschmidt je mozgovomŕtva po masívnom krvácaní do mozgu. Po odpojení z dýchacieho prístroja ju previezli domov na poslednú rozlúčku, keď sa po osviežení úst ľadom prebudila. Po odstránení zrazeniny krvi v mozgu sa Američanka napokon zotavila.

Carlos Camejo (33) bol vyhlásený lekármi za mŕtveho po vážnej dopravnej nehode vo Venezuele a jeho nevládne telo odviezli do márnice na súdnu pitvu, kde sa prebudil, keď ho patológ začal rezať.

"Tieto nedávne prípady nenechávajú žiaden priestor pre pochybnosti, že „mozgová smrť" nie je smrťou. "Mozgová smrť" nie je jasne definovaná a bola účelovo zavedená pre rastúci transplantačný priemysel. Pre stanovenie smrti treba, aby prestal fungovať mozog a zároveň prestalo biť srdce. Odber bijúceho srdca tomu, koho aktivita mozgu sa nedá namerať, alebo odber nebijúceho srdca človeku s merateľnou mozgovou aktivitou je vraždou." dodáva Jana Tutková



O násO nás Billboardová kampaňBillboardová kampaň Stop genocídeStop genocíde InfoZdrojeInfoZdroje Ako pomôcťAko pomôcť PetíciaPetícia
CBR condemns all abortion related violence and will not associate with groups or individuals who fail to condemn such violence.
Copyright © Center for Bio-Ethical Reform. All Rights Reserved.